Ustrezna prehrana za sklepe

Zdravi sklepi so osnova za aktivno življenje. Pravilna prehrana lahko veliko prispeva k ohranjanju njihovega dobrega stanja. Katera hranila so pomembna za sklepe? V tem članku vam bomo predstavili pregled pomembnih hranil, praktične nasvete in posebne recepte za podporo vašim sklepom.

Kolagen

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in ima ključno vlogo pri strukturi in delovanju številnih tkiv. Je bistvena sestavina vezivnega tkiva, ki vključuje kite, vezi, kožo, mišice in hrustanec. Kolagen tem tkivom daje moč, prožnost in odpornost. Deluje kot blažilnik udarcev v hrustancu, kar pomaga ohranjati sklepe funkcionalne in brez nelagodja. Poleg tega kolagen prispeva k obnovi in ​​celjenju tkiv. Proizvodnja kolagena v telesu se s starostjo naravno zmanjšuje.

Med najbogatejše vire kolagena spadajo:

  • Kostne juhe: Kostne juhe so bogate s kolagenom v primeru, da se dolgo kuhajo in med tem sproščajo kolagen v tekočino. Te juhe so pogosto pripravljene iz govejih, piščančjih ali ribjih kosti.
  • Mesni izdelki z visoko vsebnostjo vezivnega tkiva: Želatina je derivat kolagena, ki ga najdemo v živalskih proizvodih, kot so koža, kite in vezi. Želatina se pogosto uporablja v prehrambeni industriji, npr. v sladicah.
  • Ribe in morski sadeži: Ribja koža je še posebej bogata s kolagenom. Ribji kolagen velja za dobro absorbiranega.

Na trgu lahko najdete tudi številna prehranska dopolnila z vsebnostjo kolagena, tako običajne kolagenske hidrolizate, kot tudi dopolnila, ki vsebujejo naravne kolagene tipa I in II, ki so naravni našemu telesu.

Vitamin C – ključen za nastanek kolagena

Vitamin C je nujen za sintezo kolagena, zato je ključen za ohranjanje zdravih sklepov in prožnega hrustanca. In ne samo to, vitamin C je pomemben za številne druge vidike našega zdravja. Živila z visoko vsebnostjo vitamina C so predvsem šipek, rdeča paprika, jagodičevje, kot so črni ribez, jagode, citrusi, kot so limone, pomaranče, brokoli, brstični ohrovt in drugi. V svojo prehrano redno vključite sadje in zelenjavo, bogato z vitaminom C.

Vitamin D in kalcij – podpora zdravim kostem

Vitamin D in kalcij sta ključna za ohranjanje zdravja kosti, kar je še en element za stabilne in funkcionalne sklepe. Vitamin D skrbi za pravilno absorpcijo kalcija v telesu, kar prispeva k trdnosti kosti. S kalcijem bogata živila so predvsem mlečni izdelki (mleko, jogurt, sir), temno zelena listnata zelenjava (zelje, špinača, brokoli), mandlji, sardele. Med živila z visoko vsebnostjo vitamina D spadajo mastne ribe (losos, skuša, sardele), ribje olje, rumenjaki. Človeško telo lahko zaradi sončne svetlobe tvori lasten vitamin D. Pozimi, ko je sončne svetlobe malo, je pomembno, da vitamin D dodajate s prehrano ali dodatki.

Mangan in baker – podpora vezivnemu tkivu

Mangan in baker igrata pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega vezivnega tkiva, kamor sodijo kite in vezi. Z bakrom bogata živila so jetra, ostrige, oreščki in semena, temna čokolada, grah. Z manganom bogata živila pa so oreščki in semena, polnozrnata žita (ovseni kosmiči, kvinoja) in temni riž, špinača, črni čaj.

Praktični nasveti za prehrano, ki podpira sklepe

K dobrim prehranjevalnim navadam sodijo redni obroki in uravnotežena prehrana. Kombinirajte živila, bogata s kolagenom, z vitaminom C. Vključite živila z veliko kalcija, vitamina D, mangana in bakra. Pomemben je tudi zadosten vnos tekočin, saj hidracija zagotavlja prožnost sklepnih tkiv. Omejite uživanje hrane z visoko vsebnostjo sladkorja.

Recepti za podporo zdravju sklepov

Zajtrk: Sadna solata s pomarančo in kivijem

Ta enostavna solata je bogata z vitaminom C. Potrebujete:

  • 1 pomarančo, narezano na koščke
  • 1 kivi, olupljen in narezan
  • Pest jagod, narezanih
  • 1 žlico chia semen

Vse sestavine zmešajte v skledi in potresite s chia semeni.

Kosilo: Losos na žaru z brokolijem

Ta jed je odličen vir vitamina D, vitamina C in kalcija. Potrebujete:

  • 150 g lososovega fileja
  • 1 manjši brokoli, razdeljen na cvetke
  • Olivno olje, limono, sol in poper po okusu

Lososa natrite z olivnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom. Pecite na žaru do zlato rjave barve, približno 10 minut. Brokoli kuhajte na pari, dokler ne postane mehak.

Večerja: Pečene piščančje prsi s kvinojo, špinačo in praženimi mandlji

Ta jed je bogata z vitaminom D, kalcijem, bakrom in manganom, ki podpirajo zdravje sklepov. Potrebovali boste:   

  • 1 piščančje prsi
  • 1/2 skodelice kvinoje
  • 1 pest špinače
  • 2 žlici praženih mandljev
  • Olivno olje, limono, sol, poper in česen

Piščančje prsi začinite, premažite z oljem in pecite pri 180°C približno 25-30 minut. Kvinojo kuhajte v dvojni količini vode približno 15 minut. Prepražite nasekljan česen, dodajte špinačo, blanširajte in primešajte pražene mandlje. Kvinojo postrezite s piščancem, špinačo in pokapajte z limoninim sokom.

Dodatni nasveti in priporočila

Za podporo zdravju sklepov je pomembno, da v svojo prehrano vključite živila, bogata z vitaminom C, vitaminom D, kalcijem, manganom in bakrom. Redno uživanje teh hranil lahko pomaga ohranjati zdrave sklepe, kite in vezi. Vključite te preproste recepte v svojo vsakodnevno prehrano in uživajte v močnih in prožnih sklepih vse življenje.

Prehranska dopolnila so lahko koristna, če vam primanjkuje nekaterih hranil. Prav tako lahko tudi telesna dejavnost, kot sta plavanje ali joga, pomaga ohranjati prožne in zdrave sklepe. Vedno je dobro, da se o svoji prehrani in morebitnih dodatkih posvetujete s strokovnjakom, ki vam lahko individualno svetuje.

SHARE ARTICLE: