Kako med aktivnim gibanjem ne obremenjevati sklepov

Vadba ne koristi le telesu, ampak tudi duševnemu počutju, zdravemu spanju in splošni telesni pripravljenosti. Zato bi bilo tudi škoda, da se izogibate športu zaradi nelagodja v sklepih. Kako uživati v vadbi, ne da bi po nepotrebnem obremenjevali sklepe?

1. Vse s pravo mero

Kot pri vsem ostalem je tudi pri športu pomembna zmernost. Redno gibanje pomaga nahraniti sklepe z ustvarjanjem in uravnavanjem sklepne tekočine ter krepiti mišice, ki zagotavljajo stabilnost sklepov. Športna aktivnost pa ne sme biti pretirana in sunkovita – to lahko negativno vpliva na sklepe, kar se odraža v njihovi povečani obrabi.

2. Izberite dejavnosti, ki so prijazne do vaših sklepov

Če se boste šele začeli ukvarjati s športom, ne smete pretiravati z obremenitvijo, temveč morate iti korak za korakom, da ne preobremenite mišično-skeletnega sistema. To velja tudi, če ste imeli poškodbo. Če ste težave s sklepi že rešili, izberite takšne aktivnosti, ki jih ne bodo obremenjevale preveč. Kolena, gležnji in kolki so med športom najbolj obremenjeni. Športi, pri katerih so prisotni udarci, sunki, skoki in nenadne spremembe položaja, niso primerni za ljudi, ki imajo težave s sklepi. Zato se še posebej izogibajte igram z žogo, kot so košarka, nogomet, badminton ali tenis. Tudi pri teku lahko pretirano obremenite kolena, zato poskrbite za primerne tekaške copate in izberite mehak teren.

3. Preizkusite zdravo hojo – nordijsko hojo

Nordijska hoja je hoja, pri kateri uporabljamo posebne palice. To je eden izmed najbolj zdravih športov, pri katerem angažirate mišice vsega telesa, palice pa vam pomagajo pri vključevanju zgornjega dela telesa pri hoji. Primerna je za skoraj vse, od starejših do vrhunskih športnikov. Vsak izbere obremenitev individualno, glede na svoje zmožnosti in sposobnosti. Nordijska hoja je možna skoraj povsod. Najboljši sprehod s palicami je v naravi, če pa ta ni na dosegu roke, bo park ali nabrežje odlična izbira. Potrebujete le palice, športne čevlje in primerna oblačila. Za daljše izlete pa je bolje, da nahrbtnik opremite s pijačo. S pravilno tehniko vključite 90 % vseh mišic v telesu in tako povečate izgorevanje energije.

4. Brez raztezanja ne gre

Raztezanje je počasna telesna aktivnost, pri kateri raztegnemo mišice in povečamo gibljivost sklepov. Pravilno raztezanje preprečuje poškodbe med športom, izboljšuje prožnost mišic, pospešuje regeneracijo mišic po vadbi in pomaga pri rehabilitaciji. Poleg tega povečuje zmogljivost, vzdržuje mišično ravnovesje, vodi do pravilne drže in sprošča vse telo. Pred tekom ali vadbo se ogrejte, da aktivirate mišice in razgibate sklepe. Samo raztezanje je dobro narediti po športni aktivnosti, naj traja 10 minut. Zaradi tega bodo mišice ohranile prožnost in se ne bodo skrajšale, kar običajno počnejo v primeru enostranske vadbe.

5. Ne pozabite na prehrano za sklepe

Za vse aktivne športnike in športnike začetnike je priporočljiva redna uporaba ustrezne prehrane za sklepe, ki npr. vsebuje naravne kolagene in vitamin C, ki prispeva k normalni tvorbi kolagena za normalno delovanje hrustanca.

SHARE ARTICLE: